Piwo własnej produkcji – jak warzyć piwo

kostka brukowa toruń - układanie i cennik
Podjazd do domu – kostka brukowa
29 sierpnia, 2020
sklepy internetowe toruń -tworzenie sklepów woo commerce
Sklepy internetowe czy można zrobić samemu
30 sierpnia, 2020
Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo jest jednym z najbardziej znanych i uwielbianych z napojów alkoholowych. Kojarzy się z miło spędzonymi chwilami, specyficznym smakiem oraz stosunkowo dogodną dla nas ceną. Na dzisiejszym rynku znajdziemy tysiące odmiennych jego rodzai, co sprawia, że czasami trudno jest wybrać, które będzie dla nas odpowiednie. Piwa ciemne, jasne, niskoalkoholowe, bezalkoholowe, pszeniczne czy owocowe, mnóstwo wyrobów lepszej i gorszej jakości, jak to zdarza się z każdym produktem. Ażeby więc odnaleźć najlepszą opcję warto wiedzieć coś o piwie, jego warzeniu, rodzajach, kosztach, jakości oraz znaczeniu miejsca produkcji. Najpopularniejsze są oczywiśćie piwa koncernowe, czyli produkcja na szeroką skale; przeważnie są to napoje o niższej jakości oraz wartości, ze względu na to, że produkcja oraz transport są dużo tańsze niż w wypadku piwa kraftowego, przez wielu nazywanego tym bardziej prestiżowym, finezyjniej wykonywanym. Czym więc jest piwo kraftowe? Termin ten pochodzi od angielskiego słowa „craft”, czyli sztuka rzemiosła. Jak sama nazwa wskazuje jest to rodzaj piwa robionego z pasją oraz dużą ilością poświęconego czasu. Fabrykantami tego rodzaju piwa są pasjonaci sztuki piwnej, dla których jakość i rzetelność przetworzenia jest najważniejsza. Z jakiego powodu? Dlatego, że są to minibrowary, prywatne browary, rozpowszechniane na wąską skalę, są bardziej niepowtarzalne w swoim smaku i zapachu. Właściciel minibrowaru jest równocześnie jego producentem i osobą, która samodzielnie zajmuje się warzeniem. Zdarza się, że trudno jest zdefiniować piwo kraftowe jako że nie ma dokładnych cech jakie powinno ono posiadać. Jednym z ważniejszych elementów odróżniania jest miejsce oraz metoda warzenia. Aby dane piwo mogło być zaliczone do piw kraftowych musi być ono warzone niezależnie, w warunkach domowych, co tyczy się z dbaniem o jakość, a nie ilość. Osoba zajmująca się produkcją piwa kraftowego musi być znany z imienia i nazwiska, a nie być pod zarządem większej firmy, ma być to sztuka, tworzona według oryginalnej receptury, a nie mechaniczna produkcja na szeroką skale. Nie może on także produkować, więcej niż 4000 hektolitrów rocznie. Dobre piwo kraftowe jest sporo droższe od piwa koncernowego, na półkach nie znajdziemy takiego piwa w cenie 3 czy 6 złotych, jako że ,,krafty” są najczęściej tworzone z mniej spotykanych i droższych składników. Smakosze są w stanie zapłacić nawet ok 20 złotych za mniejsze szukając czegoś odmiennego smakiem od piwa koncernowego. Przy zakupie należy jednak uważać, czy producent piwa koncernowego nie wykorzystuje tego określenia kraftu wyłącznie, aby skłonić do kupna.

Jak warzyć takie piwo? Pasjonaci sztuki piwnej są świadomi tego, że jest do tego potrzebny specjalny sprzęt, składniki takie jak: słód, chmiel, drożdże piwowarskie, ekstrakt słodowy oraz wiele czasu i cierpliwości. Samo warzenie trwa dość długo, około pół dnia, natomiast fermentowanie, aż od 4 do 6 tygodni. Jest wiele etapów procesu produkcji. Po pierwsze, zacieranie, czyli doprowadzanie do odpowiedniej temperatury 65°C zacieru z wody i słodu. Następnie, etap filtracji tj. oddzielenie resztek ziarna od przetworu. Dalej, warzenie, chłodzenie i dodawanie drożdży. Na sam koniec oczywiście fermentacja, refermentacja i rozlew; gdy chcemy dystrybuować większe ilości piwa, lub zacząć własny minibrowar potrzebne będą maszyny rozlewnicze czy nalewarki. Proces produkcji takiego piwa wydaje się bardzo skomplikowany i jest to prawda, jednak należy pamiętać, że wystarczy chęć i zaangażowanie. Dla miłośników sztuki piwnej jest to tylko przyjemność, dlatego też, piwo kraftowe jest tak wyśmienitej jakości.Otwarcie swojego minibrowaru wymaga założenia działalności gospodarczej i dobrania dogodnej lokalizacji a a także otrzymania koncesji. Współcześnie dział minibrowarów prężnie się rozwija i prawdopodobnie w najbliższych latach będziemy mieli okazje obserwować jego dalszy rozkwit i piwną rewolucje. Produkcja trunku samemu cały czas opłaca się; Koszt wytworzenia jednego piwa waha się w okolicach 2 złotych, w tej sytuacji widzimy, że kosztuje ono mniej niż kupno piwa w sklepie.

Piwo kraftowe, tak samo jak każde inne ma wiele gatunków zależnie od takich czynników jak kategoria, skład, zawartość alkoholu, rodzaj fermentacji, stężenie goryczki, barwa. Wyróżnia się piwa górnej fermentacji, trunek jest mocniejszy i bogatszy w smak i aromat, piwo dolnej fermentacji natomiast jest bardziej delikatne. Piwo jasne lub ciemne, tutaj różnica leży w metodzie warzenia i składnikach. Mówi się także o piwach specjalnych, których nie sposób przyporządkować do jednej kategorii, ponieważ cechują się one kombinacjami w zakresie warzenia, dobierania różnych składników. Na charakter piwa duży wpływa ma, powyżej wspomniany słód, tj. główny składnik piwa; to czy jest to słód jęczmienny, pszeniczny czy palony oraz proces jego produkcji, a także sama piana, która jest wykładnikiem jakości.

Jeśli chodzi o piwo kraftowe w Polsce, to jest to jedno z najlepszych na świecie, jednak nadal mało popularne, ze względu na to, że piwowarzy wolą inwestować w produkcje niżeli w promowanie swojego towaru, zwykle jedyną wykorzystywaną promocją jest marketing szeptany. Klienci coraz częściej wolą kupić mniej, ale dobrej jakości alkoholu za wyższą cenę, niż wydawać pieniądze na tańsze piwa niskiej jakości.

Maszyny rozlewnicze do piwa

 

Komentarze są wyłączone.